Debiteurenbeheer

Debiteuren zijn de klanten die één of enkele facturen hebben ontvangen maar deze nog niet hebben voldaan. Hierdoor hebben ze in feite een soort lening bij je bedrijf lopen. Op die manier speel je een bank voor je klanten, en deze werkzaamheden noemen we het debiteurenbeheer.

Hoewel het in het begin allemaal wel mee lijkt te vallen als je even veertien dagen op het geld van je klanten moet wachten, blijkt uit de praktijk dat veel klanten zich niet houden aan betalingstermijnen. Zeker grotere organisaties hebben een heel systeem voor het betalingsverkeer bedacht. Om de periode van klus tot betaling te kunnen overbruggen, is een goed debiteurenbeheer zeker geen overbodige luxe.

Want het kan zeker voorkomen dat je gemiddeld een dag of 40-50 moet wachten op je geld. Doordat je meestal ook nog eens na het leveren van je dienst of product factureert loop je eigenlijk altijd twee of drie maanden achter op je inkomsten. Het incasseren van geld waarvoor je hard gewerkt hebt, blijkt in het zakelijke geldverkeer dan ook een bedrijfstak op zich.

Debiteuren bijhouden

Je bent verplicht een overzicht bij te houden van je debiteuren. Als bedrijf moet je van de Belastingdienst eens per jaar een balans opmaken. Op deze balans staat ook het bedrag dat je nog tegoed hebt van klanten, oftewel je debiteuren. Los van de verplichte administratie, is het ook voor jezelf handig om te zien wat je aan debiteuren hebt uitstaan. Uit de praktijk blijkt dat het lang niet altijd even snel binnenkomt, en zelfs dat je het risico loopt dat een debiteur nooit zal betalen. Bijvoorbeeld omdat deze failliet is gegaan of het nooit eens is geweest met de factuur.

Met een goed debiteurenbeheer kun je het bedrag aan debiteuren laag houden. Niet omdat je weinig facturen verstuurt, maar omdat je met een goed debiteurenbeheer kan zorgen dat je klanten facturen snel overmaken.

Vijf tips voor een goed debiteurenbeheer

 1. Reken een gedeelte vooruit
  Bied klanten de mogelijkheid vooruit met korting te betalen via bijv. iDEAL of Paypal, of factureer in delen. Bijvoorbeeld aan het einde van elke maand als het gaat om een opdracht voor langere duur. Zo verspreid je je risico’s.
 2. Maak facturen makkelijk betaalbaar
  Hoe makkelijker het is om een factuur over te maken hoe sneller dit gebeurt. Vraag dus vooraf hoe de klant wil betalen. Als je de factuur per e-mail stuurtkun je er direct een betaal-link vanuit iDEAL in verwerken zodat hij via zijn telefoon of computer gemakkelijk betaalt. Ook helpt het als de factuur direct bij de juiste persoon aankomt. Vraag dus vooraf even ter attentie van wie de facturen moeten worden gestuurd
 3. Hanteer een korte betalingstermijn
  14 dagen is een prima termijn, want wettelijk ben je verplicht ook na je betalingstermijn eerst nog eens vriendelijk om een betaling te verzoeken. Klanten kunnen er wettelijk, ook bij een betalingstermijn van 14 dagen, daarom nog steeds 30-40 dagen over doen zonder dat je wettelijk extra kosten in rekening kunt brengen.
 4. Herinner direct
  Is jouw betalingstermijn 14 dagen? Stuur dan op de 15-16e dag direct de herinnering, of beter nog, neem op een andere manier even contact op. Bijvoorbeeld per telefoon. Is bellen geen optie? Herinneringen per sms, inclusief directe betaal-link, scoren vaak beter dan per brief of mail.
 5. Maak onderscheid
  Laat zien dat je een snelle betaling waardeert, bijvoorbeeld door dit echt uit te spreken. Je kunt bij vervolgopdrachten ook korting bieden vanwege een snelle betaling bij de vorige opdracht. De klant zal weer snel willen betalen omdat hij dit zelf merkt in zijn portemonnee. Wordt er niet snel betaald? Pak dit dan professioneel op. Bijvoorbeeld door facturen die ook na herinneringen niet zijn betaald, uit te besteden aan een incassobureau.

Incassobureau helpt bij goed debiteurenbeheer

Veel zzp’ers en kleine bedrijven durven geen incassokantoor te sturen naar klanten waar ze leuk voor hebben gewerkt en nog opdrachten van willen. Juist door de incasso uit te besteden, zorg je voor professionaliteit en haal je de emotie uit de factuur. Een incassobureau hoeft ook helemaal niet vervelend te zijn. Pas bij een deurwaarder wordt het juridisch.

Veel kleine ondernemers zijn te lief. Het beste is zelfs om je administratie en werkelijke klantenwerkzaamheden van elkaar te scheiden. Dat doen je klanten, zeker die traag betalende debiteuren, meestal ook. Die vinden het vaak helemaal niet storend, soms juist professioneel, als jij gewoon hard bent en let op je centen. Als je voor jezelf sterk en duidelijk bent, ben je dat meestal ook in je werk. En mochten ze het niet kunnen waarderen dan zou jij ook niet echt veel waardering moeten hebben voor die klanten met weliswaar leuke werkzaamheden, maar met een belabberd betalingsgedrag.

Debiteurenbeheer uitbesteden aan Administratiekantoor Brabant

Om goed en duidelijk te zijn richting uw debiteuren bestaat de mogelijkheid om het volledige debiteurenbeheer uit te besteden aan AKB debiteurenbeheer. Nu denkt u waarschijnlijk, ja maar dat kost weer extra geld. Het tegendeel is echter waar. Doordat u uw debiteurenbeheer uit handen geeft zult u de volgende voordelen bemerken:

 1. U houdt meer tijd over voor uw gebruikelijke werkzaamheden (die weer geld opleveren)
 2. Personele inzet om uw debiteuren te beheren valt weg
 3. Uw klanten zullen sneller betalen, waardoor uw liquiditeit omhoog zal gaan
 4. U heeft een rente-voordeel. Immers u speelt niet meer voor bank en u bespaart (zeker als u ook een kredietlimiet heeft) al snel 8% op jaarbasis mee
 5. U krijgt richting uw klanten een professionele uitstraling omdat u uw debiteurenbeheer professioneel uit besteed. De klant ervaart dit over het algemeen als zeer professioneel en zal dit ook weerleggen op uw werkzaamheden
 6. De emotie bij klanten wordt eruit gehaald. Zeker van belang bij klanten die u goed kent

Wilt u graag meer informatie over hoe wij tewerk gaan en/of een scherpe offerte ontvangen?

Vult u dan hier uw gegevens in en wij nemen zeer spoedig contact met u op.

Contact